Week de rijst minstens 12 uur in water. Kook de rijst tot ze zacht en gaar is, haal ze dan van het vuur en meng de suiker en de zoete maïs erdoor. Vermeng alles goed en doe het vervolgens in schaaltjes.
Breng de kokoscrème op smaak met zout, giet die over de rijst en garneer met de basilicumblaadjes.
Stoom de sojabonen tot de gaar zijn, prak ze fijn met een vork en doe ze in een pan. Zet de pan op een matig vuur, doe de suiker, de geraspte kokos en de kokosmelk erbij en roer tot het mengsel erg dik wordt. Haal de pan van het vuur en laat hem afkoelen alvorens hem 1 uur in de koelkast te zetten. Los in een kom de gelatine op in een beetje warm water. Kneed het sojabonenmengsel in vormen, zoals pepers, druiven en kersen en dompel, met tandenstokers, iedere stukje in de juiste kleurstof en dan in de gelatine. Leg de koekjes op vet papier en zet de even in de koelkast voor ze te serveren.
(8 personen)
Doe de kokosmelk in een beslagkom, voeg de bloem en de schuimig geklopte eieren toe en meng alles goed.
Klop er dan de suiker door tot deze is opgelost.
Roer de helft van de kokosrasp en het zout erdoor en verdeel het beslag in gelijke porties.
Kleur ze groen, roze en naturel.
Vet een koekenpan in en laat hem matig heet worden.
Giet 1 volle eetlepel beslag in de pan, laat dit uitlopen en bak tot er
bruine vlekjes aan de onderkant van het flensje komen.
Keer het en bak de andere kant ook kort.
Bak zo ook de andere flensjes en houd ze intussen warm.
Rol ieder flensje stijf op, schik ze naar kleur op een bord en bestrooi ze met de rest van de kokos.
Serveer ze warm of op kamertemperatuur.
Klop met de mixer en egaal beslag van de santen, het water, de bloem, het ei, de suiker en de kokos.
Voeg voor gekleurde flensjes enkele druppels rode of groene kleurstof toe.
Bak in een koekenpannetje (16 cm doorsnee) in wat boter dunne flensjes.
Vouw ze losjes in vieren en bestrooi ze met kokos.
Deze flensjes worden geserveerd met mango, lychees of appelbanaantjes.
(4-6 personen)
Breng de suiker met 2 dl water aan de kook tot de suiker is opgelost.
Laat het mengsel iets afkoelen en meng het met de kokosmelk, het limoensap, de limoenschil en de sinaasappellikeur.
Draai het mengsel in een ijsmachine in ± 30 minuten tot ijs of bevries het in ± 6 uur in het ijslaatje (schep het dan elke 2 uur met een vork door).
Verwarm de kokosmelk au bain-marie.
Week de gelatine in koud water en los dit dan in de kokosmelk op.
Leg op de bodem van de cakevorm een mooi mozaïek van plakjes vruchten en giet hier voorzichtig een laagje kokosgelei over.
Zet het in de koelkast tot het stijf begint te worden.
Schep er weer een laagje fruit en een laagje kokosgelei op en zet het in de koelkast.
Herhaal dit tot alles is op gebruikt.
Eindig met kokosgelei en laat het in de koelkast tenminste 2 uur hard worden.
Hoofdgerechten
1. Recept Aardappel curry met sperziebonen en cashewnoten
Groente gerechten
Hoofdgerecht
Een frisse komkommersalade, aangemaakt met vissaus, suiker en azijn, is de perfecte begeleider van deze pittige Thaise curry.
Recept uit Thailand voor 4 personen
Ingrediënten
olie
800 gram aardappels, geschild en in kleine blokjes
200 gram ongezouten cashewnoten
8 sjalotten, gesnipperd
1 el gehakte verse gember
2-3 rawits (kleine rode pepertjes) in ringetjes
3 el Thaise rode curry pasta
400 gram sperziebonen, in stukjes van 1 cm
2 tomaten, ontveld en in vieren
250 ml kippen- of groentebouillon
1 el vissaus
halve el bruine suiker
sap van 1 limoen
Bereiding
Verhit een laag olie van 1 cm in een wok en frituur daarin de cashewnoten 1 minuut. Haal ze met een schuimspaan uit de wok en voeg dan de aardappelblokjes toe. Roerbak deze tot ze bruin worden, in ca. 7 minuten. Haal ze met een schuimspaan uit de pan.
Giet de helft van de olie weg en fruit in de overgebleven olie de sjalotten, gember, rawits en curry pasta. Voeg de sperziebonen toe en bak deze 1 minuut mee. Doe dan de tomaten, bouillon, vissaus en suiker erbij en laat het geheel 10-12 minuten sudderen.
Voeg nu de aardappelblokjes en cashewnoten toe en warm alles nog een paar minuten door. Sprenkel het limoensap erover, voeg zout naar smaak toe en serveer met rijst.
2. Recept Chiang Mai Eiermie
Noedel gerechten
Hoofdgerecht
Recept uit Thailand voor 4 personen
Ingrediënten
Bereiding
Verhit een grote pan en giet er dan de olie in. Roerbak de knoflook en sjalotjes 30 seconden in de hete olie. Voeg de kokosmelk, het kerriepoeder, de rode kerriepasta en het vlees toe. Breng aan de kook, draai het vuur iets lager, leg het deksel op de pan en laat alles circa 30 minuten sudderen. Roer er de vissaus, suiker, geelwortel en het limoensap door en breng langzaam aan de kook. Laat 10 minuten koken. Breng het water aan de kook in een steelpan. Roer er de verse mie door en laat die 1 minuut koken. Laat de mie uitlekken en doe hem daarna over in een terrine. Giet het kerriemengsel over de mie en gameer met de lenteui en koriander. Geef het garnituur er apart bij.
3. Recept Gaeng Gai Thaise Kip Curry met Bamboe
Gevogelte gerechten
Hoofdgerecht
Recept uit Thailand voor 4 personen
Ingrediënten
Bereiding
Verhit de olie en roerbak de pepertjes, ui en knoflook tot wat aangebakken. Voeg de laos, sereh, verse koriander, kaffir blaadjes, komijn, gemalen koriander, suiker, nampla en zout toe en bak ca. 2 minuten. Voeg de kip toe en roerbak nog een minuutje, voeg dan de bamboe en kokosmelk toe en laten sudderen voor ca. 10-15 minuten, tot de kip gaar is. De basilicum in stukjes scheuren en erdoor roeren.
Dit gerecht is het lekkerste als je het nu een dag laat staan en de volgende dag opnieuw opwarmt, hetzelfde als bij Indonesisch.
4. Recept Geglazuurd varkensvlees met Hongkong noedels
Noedel gerechten
Hoofdgerecht
Recept uit Thailand voor 4 personen
Ingrediënten
Bereiding
De glazuur
Doe de azijn, ketchup, sojasaus, honing knoflooken gember in een steelpannetje en laat pruttelen voor 15 min.
Giet de mihoen af. Roerbak de groenten, voeg de noedels toe met de kerrie, kippenbouillon en de zout en peper. Zet apart. Roerbak het vlees in een andere pan tot gaar. Voeg de glazuur toe en serveer met de noedels.
Paksoi
Vis gerechten
Hoofdgerecht
Recept uit Thailand voor 4 personen
Ingrediënten
Bereiding
Kook de kleine struikjes paksoi of de in grote stukken gesneden grote paksoi 2 minuten in gezouten water. Giet af en laat afkoelen.
Verhit 1 el olie in een sauspan en fruit daarin de currypasta 30 seconden. Voeg de kokosmelk, de stengel citroengras (eventueel gehalveerd), de suiker, het limoensap en 1 1/2 el vissaus toe. Kook op laag vuur tot het mengsel wat dikker wordt, 6-7 minuten en zet weg.
Smeer de zalmfilets in met 1 el olie en bestrooi met zout en peper. Leg ze 15 cm onder de gril en gril ze ca. 5 cm aan iedere kant.
Verhit ondertussen de resterende el olie in een koekenpan en roerbak daarin de paksoi tot hij hier en daar begint te bruinen, ca. 4 minuten. Besprenkel hem met de resterende el vissaus.
Breng de curry saus opnieuw aan de kook en lepel hem op 4 voorverwarmde borden. Leg op ieder bord een zalmfilet en een struikje paksoi. Lekker met jasmijnrijst en een pittige komkommersalade.
6. Recept Gemarineerde quornstukjes of roerbaktofu met ananasrijst
Vegetarische gerechten
Hoofdgerecht
Recept uit Thailand voor 2 personen
Ingrediënten
GEMARINEERDE QUORNSTUKJES OF ROERBAKTOFU MET ANANAS RIJST voor 2 personen vegetarisch & veganistisch
1 doosje quornstukjes / roerbaktofu voor veganisten
De marinade:
De rijst:
Meng alle ingrediënten en meng er de quornstukjes door. Pers de knoflook er boven uit en meng weer. Laat een uur intrekken.
Wok :
Verhit de olie in de wok en bak de quornstukjes in 10 min gaar en knapperig.
De rijst:
Los de santen op in het water dat je langzaam aan de kook brengt. Voeg de rijst en koenjit toe.
Kook de rijst gaar en meng de ananas er door. Laat nog 10 min staan zodat het kan wellen.
Serveer de quorn op de rijst en geef er een komkommer salade bij.
7. Recept Gemarineerde tofu met ananasrijst, vegetarisch & veganistisch
Vegetarische gerechten
Hoofdgerecht
Een zalig gerecht.
Recept uit Thailand voor 3 personen
Ingrediënten
GEMARINEERDE TOFU MET ANANASRIJST voor 3 personen vegetarisch & veganistisch
De rijst:
Bereiding
Marineer de tofu in de specerijen, ketjap en geperste knoflook.
Verhit de olie in de wok en fruit de gesnipperde uien goudbruin. Voeg daar de in dunne ringen gesneden prei bij en de gemarineerde tofu. Laat het geheel 10 min zachtjes bakken.
Zet het water op met de santen en laat aan de kook komen. Strooi de koenjit er in en de rijst. Zet het gas laag en laat gaar koken. Controleer regelmatig of er nog voldoende water is. Met de santen erbij neemt de rijst meer vocht op. Meng er de ananas door en laat nog 10 min staan zodat de rijst kan wellen en de smaak van ananas over kan nemen.
Serveer de tofu op de rijst en rasp een wortel heel fijn die je erbij geeft.
8. Recept Groene en Rode Kerriepasta
Saus gerechten
Bijgerecht
Groene kerriepasta wordt voor de meest pikante kerrieschotels gebruikt.
Recept uit Thailand
Ingrediënten
Bereiding
Rode kerriepasta
Rode en groene kerriepasta's zijn de basis voor de meeste kerrieschotels.
Meng alle ingrediënten behalve de olie in een blen tot een gladde pasta.
Verhit een kleine koekenpan op een matig vuur en doe er de olie in. Bak de kerriepasta 5 minuten zachtjes tot hij geurt en bewaar hem daarna in potjes.
9. Recept Kip Cashewnoten
Gevogelte gerechten
Hoofdgerecht
Voor de mensen die van pittig eten houden kunnen het volgende doen:
Geef wat gele peper en uitjes met azijn en zout erbij.
Recept uit Thailand voor 4 personen
Ingrediënten
Bereiding
Snij de kip in blokjes. Bak de kip, fruit de ui en knoflook nadat het kip een beetje goudbruin gebakken is. Voeg zout en de zwarte peper, gember, Laos, adjinomoto toe. Laat dit alles 10 minuten meekoken daarna de cashewnoten in de pan, en vervolgens de paprika. Voeg na 5 minuten 1/4 liter water toe aan het geheel met de 2 eetlepels maïzena (die je oplost in een klein kommetje met water)en niet te vergeten de maggiblokje. Laat dit alles nog 10 minuten op een zacht vuurtje koken.
2 Minuten voor je het voor uit doet zet je de tauge in de pan.
Dit gerecht serveer je met rijst.
10. Recept Kip met rode currypasta en cashewnoten
Rijst gerechten
Bijgerecht
Recept uit Thailand
Ingrediënten
Bereiding
Sperziebonen doppen en in stukjes snijden; even blancheren in kokend water (paar minuutjes).
Olie in wok verhitten. Currypasta 1 a 2 minuten verwarmen.
Dan kokosmelk, sperziebonen, vissaus, suiker, zout en limoenblaadjes toevoegen. 7-10 minuten zachtjes koken tot kip en sperziebonen gaar zijn. Bestrooi gerecht met basilicum, en chilipepers en cashewnoten. Serveren met basmati rijst.
11. Recept Klassieke Thaise gebakken rijst
Rijst gerechten
Bijgerecht
Een Thais recept voor gebakken rijst, dit is zo lekker als je het vers gemaakt in Thailand krijgt! Tip: De wok moet echt rokend zijn, dan krijg je de lekkerste smaak!
Recept uit Thailand voor 2 personen
Ingrediënten
Garnituur
Bereiding
Verhit een wok op hoog vuur, als heet genoeg de olie toevoegen en die verhitten tot bijna dampend. Voeg dan de knoflook toe en roerbak 20 sec, dan de curry en roerbak nog 20 seconden. Voeg dan de rijst toe en bak die 1 ½ minuut, voeg dan de lenteui, tomaat, vissaus en sojasaus toe. Roerbak nog 30 tot 60 seconden.
Garneer met het garnituur.
12. Recept Knoflook Garnalen met Thaise Citroen Koriandersaus
Vis gerechten
Hoofdgerecht
Recept uit Thailand
Ingrediënten
Bereiding
Voor de saus
Mix alle ingrediënten en laten rusten voor 20-30 minuten.
Knoflookgarnalen
Marineer de garnalen in suiker, soja, oestersaus, zwarte peper en knoflook. 5 minuten laten staan.
Olie verhitten in wok tot goed heet. Dan garnalen roerbakken met de marinade, ca 3 minuten. Uit pan nemen en de paprika nog even roerbakken. Serveren met rijst en de saus.
13. Recept Knoflook Varkensvlees
Vlees gerechten
Hoofdgerecht
Recept uit Thailand
Ingrediënten
Bereiding
Vlees lichtjes laten bevriezen om het snijden te vergemakkelijken. Dan vlees in zo dun mogelijke plakjes snijden en daarna in stukjes. Knoflook en peper mengen en dan mengen met het vlees.
Vissaus, oestersaus en suiker mengen en suiker op laten lossen.
Een wok verhitten, olie toevoegen en heet laten worden. Dan de sjalot toeveogen en 1 minuut roerbakken, daarna het vleesmengsel toevoegen en 1 minuut roerbakken, pan indien nodig van het vuur halen om verbranden te voorkomen, tot bijna gaar. Dan het natte mengsel toeveogen en nog 1 minuutje bakken, tot het begint te verdikken.
Van vuur nemen en serveren met bijvoorbeeld rijst en een salade.
14. Recept Pad Thai Noedels
Noedel gerechten
Hoofdgerecht
"Here is a rendition of the most famous noodle dish to be found on any Thai restaurant menu. Authentic pad is a simple dish of noodles tossed with fish sauce, sugar, and vinegar, and is served with any of a number of garnishments."
Recept uit Thailand voor 3 personen
Ingrediënten
Garnering
Bereiding
Bereid de noedels volgens de verpakking
Verhit olie in een wok, voeg de knoflook toe en roerbak voor 1 minuutje. Voeg dan de noedels toe, zorg ervoor dat de noedels niet aan de wok vastplakken. Dan snel het citroensap, de vissaus, azijn en suiker toevoegen. Goed roeren en dan de taugeh toevoegen, dan de lenteui en pepertjes. Goed verwarmen.
Serveren op een bord en daarop het ei, pinda's, komkommer en koriander strooien.
Lekker met een pittige zoet-zure saus.
Variatie: Gelijk met de knoflook kun je fijngesneden stukjes kipfilet meebakken, zodat dit gerecht meer het karakter van een complete maaltijd krijgt.
15. Recept Pittige kipfilet met Holy basil
Gevogelte gerechten
Hoofdgerecht
Recept uit Thailand voor 4 personen
Ingrediënten
Bereiding
Verhit de olie in een wok tot walmend heet. Roerbak de knoflook snel met de sjalot. Voeg dan de kip toe en roerbak tot bijna gaar. Voeg de pepertjes e.d. toe en de limoen blaadjes. Voeg dan de ketjap toe, dan de basilicum en vissaus naar smaak. Roerbak tot de basilicum geslonken is en bestrooi met de witte peper, roer nog een keer om en serveer meteen met rijst.
Lekker lekker lekker.... :-)
16. Recept Planet Hollywood Thai Shrimp Pasta
Hoofdgerecht
Recept uit Thailand
Ingrediënten
Bereiding
Maak de thaise saus en zet apart. Doe de boter en knoflook in een pan. 1 minuut bakken. Voeg de garnalen toe, bak 3 minuten.
Voeg de gesneden groenten toe en de helft van de koriander en pinda's. Voeg dan de 1 dl Thaise saus toe, meer naar smaak. Goed mengen.
Garnalen/groenten mengsel aan pasta toevoegen. Goed omgooien om de pasta te bedekken met de saus. Dit netjes verdelen over 2 borden. Garneren met de lenteui, koriander en pinda's.
Thaise saus